Conferință preoțească semestrială în Protopopiatul Năsăud.

În perioada 24 mai – 23 iunie 2022, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-au desfășurat conferințele preoțești de primăvară/vară, având tema generală „Rugăciunea într-o lume secularizată”.
Ultima conferință semestrială a avut loc joi, 23 iunie, la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, și i-a reunit pe clericii din Protopopiatul Năsăud.
Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica „Schimbarea la Față” din incinta Centrului Misionar de Tineret, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei.
Apoi, în sala de evenimente a Centrului, Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței și le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt de învățătură și a vorbit despre tema omagială a anului 2022, proclamat ca „An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „An comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
Invitatul permanent al conferințelor de primăvară din anul acesta, pr. conf. univ. dr. Grigore-Dinu Moș, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, la catedra de Dogmatică, a susţinut o prelegere pe tema „Rugăciunea într-o lume secularizată”. Acesta le-a vorbit clericilor despre importanța, puterea și folosul rugăciunii, afirmând că, în ciuda acestui veac secularizant, a cunoscut oameni care practică rugăciunea neîncetată.
Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de Mitropolitul Andrei, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, care a făcut anunțuri de ordin administrativ și pastoral.
Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei. Până în prezent, întâlnirile clericale semestriale au avut loc în protopopiatele Cluj I, Cluj 2 (23 mai), Dej (26 mai), Turda (31 mai), Gherla (6 iunie), Huedin (7 iunie), Bistrița (21 iunie), și Beclean (22 iunie).
Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor a fost legată de „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, iar la conferințele de toamnă va fi abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2022, și anume „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
Tot astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vizitat șantierul noii biserici parohiale din Sîngeorz-Băi, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.
Biserica este construită în curtea bisericii vechi, cu hramul „Schimbarea la Față”, ctitorie a preotului profesor Ioan Bunea, și va fi afiliată Parohiei Sîngeorz-Băi II. Aceasta va deservi comunitatea din stațiune, precum și tinerii care se află în tabere la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea”, aflat tot în curtea parohiei. Preot paroh este Paul Gavriloaie, care este directorul Centrului Misionar de Tineret și secretarul Protopopiatului Năsăud.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Protopopiatul Năsăud

 

 

Galerie Foto