Despre noi
Prezentarea centrului
La iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, în data de 26 aprilie 2012, în localitatea Sângeorz-Băi, a fost pusă piatra de temelie la Centrul Misionar pentru Tineret „Pr. Prof. Ioan Bunea”, iar lucrările de construcție au început în luna noiembrie 2012.
Datorită implicării Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și cu sprijinul necontenit al d-lui președinte Emil Radu Moldovan, construcția complexului s-a realizat pe durata a 2 ani și 7 luni (30 noiembrie 2012- iunie 2015).
Ansamblul cuprinde două corpuri unite printr-o pasarelă la al doilea nivel și este compartimentat astfel:
- Corpul A- zona de primire, bucătarie cu spaţii anexe, depozite, sală de mese, grupuri sanitare şi circulaţii verticale.
- Corpul B – sală multifuncţională dotată cu aparatură modernă (videoproiector, laptop, multifuncțională, sistem audio, etc.), grupuri sanitare, birou, cabinet medical, bibliotecă şi spaţii anexe.
- Mansardele sunt constituite exclusiv din locuri de cazare, 2-5 persoane/cameră cu grupuri sanitare proprii, însumând un total de 65 locuri de cazare.
- Spațiul de joacă și recreere este unul atractiv, cu acces la teren sintetic de sport, curtea fiind dotată cu leagăne, bănci de relaxare, alei pentru plimbare și având deschidere către pădure în eventualitatea organizării de drumeții.
Scopul acestui centru este de a oferi tinerilor un climat corespunzător în vederea desfăşurării de activităţi non-formale care să permiă o perpetuare a educaţiei spirituale. De asemenea, prin organizarea de tabere, conferinţe, sesiuni de comunicări în acest spaţiu, se urmăreşte o reconfigurare a intereselor tinerilor prin relaţionarea cu alţi tineri într-un mediu care îmbină jocul, comunicarea, învăţarea şi spiritualitatea. În plus, există posibilitatea închirierii acestui spațiu și altor asociații sau ONG-uri în vederea derulării de activități specifice.
Fiind sub egida misionarismului, acest centru va încerca să se raporteze şi la filiera filantropică, prin oferirea unei mese calde tinerilor nevoiaşi din localitate. Îmbinând diverse tipuri de activităţi practice, comunicare, jocuri şi prezentări, centrul multifuncţional va reprezenta un nucleu de formare şi colaborare între tineri, ţinta fiind de a consolida educaţia spirituală şi de a încuraja voluntariatul ca model al creştinismului.
Aşadar, proiectul presupune un act de dăruire prin care Biserica „îi răsfaţă cu bunătate pe tineri”, conturându-le o viaţă mai bună, finalitatea fiind aceea ca, la rândul lor, tinerii să dăruiască mai departe bunătate comunităţii în care se regăsesc.
Coordonator proiect,
Inspector eparhial pentru tineret
Pr. Tudor Mudure-Iacob