Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi a aniversat 4 ani de existență

Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi a aniversat 4 ani de existență, în prezența exarhului mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului

      Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi a sărbătorit duminică, 7 iulie 2019, patru ani de la inaugurare. Momentul aniversar a fost marcat prin oficierea Sfintei Liturghii, la Biserica Parohială „Schimbarea la Față” din orașul-stațiune, de către preacuviosul părinte arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstrilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși copii și invitați.
      Din sobor au făcut parte: pr. Ioan Băndean, pr Emil Dănilă, pr. Paul Gavriloaie, parohul bisericii și directorul Centrului de tineret, și arhid. Daniel Frumos, administratorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.
      La finalul Sfintei Liturghii, în memoria părintelui prof. Ioan Bunea, ctitorul bisericii și patronul spiritual al așezământului, a fost oficiată slujba parastasului, la 29 de ani de la trecerea la Domnul (6 iulie 1990).
      Cu acest prilej, părintele exarh Dumitru Cobzaru a rostit un cuvânt de învățătură, pornind de la pericopa evanghelică din a treia duminică după Rusalii, îndemnându-i pe cei prezenți să lase grijile lumești: „lăsați grijile lumești, nu vă lipsiți de ele, pentru că trebuie să ne îngrijim, dar într-o oarecare măsură. Cu întâietate să păstrăm lumina, viața și trupul așa cum ni le-a dat Dumnezeu. Și aceasta este posibil dacă vom căuta mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, lucrurile despre care v-am vorbit, și atunci toate celelalte ni se vor adăuga nouă.”
      Totodată, a evocat personalitatea părintelui prof. Ioan Bunea, mărturisind că: „adesea am folosit din scrierile părintelui profesor Ioan Bunea, și mi-am dat seama ce caracter, mi-am dat seama ce om implicat în viața credincioșilor lui, și ce om tânăr, care pururea se înnoia în cuvânt, ajungând la inima fiecăruia, mai ales a tinerilor, un adevărat catehet.”, conchide părintele arhim. Dumitru Cobzaru.
      La slujbă au participat voluntarii Centrului și copii din județul Bistrița-Năsăud, aflați în acestă perioadă în tabăra de vară. Aceștia au dat răspunsurile la slujbă, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar la final au susținut un recital de pricesne. Toți au primit diplome de participare la tabăra de vară.
      Potrivit părintelui Paul Gavriloaie, directorul instituției, data de 7 iulie marchează anual un popas în viața și activitatea Centrului de tineret, deoarece este ziua în care a fost inaugurat.
      „Se împlinesc patru ani de când a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi. Patru ani de când orașul Sîngeorz-Băi a devenit, după cum sublinia protopopul Ioan Dâmbu în cuvântul rostit la inaugurare, orașul tinerilor. Patru ani de când ne străduim, împreună cu bunii și dedicații noștri voluntari, să le oferim zile frumoase tuturor celor care ne trec pragul.”, a spus părintele director Paul Gavriloaie.
La eveniment au fost prezente oficialități locale, alături de numeroși localnici și invitați.
Scurt istoric
      La iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei și cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, în anul 2012, în localitatea Sîngeorz-Băi, a fost pusă piatra de temelie la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea”, construcţia imobilului realizându-se în termen de trei ani, fiind inaugurat la data de 7 iulie 2015.
Centrul misionar de tineret oferă tinerilor un climat corespunzător în vederea desfăşurării de activităţi non-formale care să permiă o perpetuare a educaţiei spirituale.
      De asemenea, prin organizarea de tabere, conferinţe și sesiuni de comunicări în acest spaţiu, se urmăreşte o reconfigurare a intereselor tinerilor prin relaţionarea cu alţi tineri într-un mediu care îmbină jocul, comunicarea, învăţarea şi spiritualitatea, după cum se arată pe pagina oficială a instituției.
      În cei patru ani de la inaugurare, mii de tineri, atât din țară, cât și din străinătate, au trecut pragul complexului.
Sursa: http://www.radiorenasterea.ro/

 

 

Galerie Foto