Convocarea anuală a preotilor militari din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre la Sîngeorz-Băi

În perioada 13-16 mai 2019, la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, are loc convocarea anuală a preoților militari din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre Române. Preoții militari au primit marți, 14 mai, vizita și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

De la ora 11:00, la Biserica „Schimbarea la Față” din incinta Centrului Misionar de Tineret, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de Te Deum și le-a adresat clericilor militari prezenți un cuvânt de învățătură, vorbindu-le despre „Caramaderia care domnește în armată, o virtute izvorâtă din iubire”.

Cu această ocazie, ÎPS Părinte Andrei a acordat câteva distincții, astfel: generalii Dorin Blaiu si Virgil-Ovidiu Pop au primit „Ordinul Mihai Vodă” pentru mireni, coloneii Sorin Ștefan și George Florescu – „Ordinul Sfinții Martiri si Mărturisitori Năsăudeni”. Preoții militari Florin Vlădoiu și Valentin Lazăr au primit „Ordinul Mihai Vodă” pentru clerici, iar preotul militar Cristian Marțian, de la Garnizoana Bistrița, a fost hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta cruce pectorală.

Totodată, Generalul-maior Dorin Blaiu i-a conferit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei „Emblema de Onoare” din partea Instituției Statului Major al Fortelor Terestre Române. De asemenea, Distincție de onoare a primit consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, precum și protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu.

Manifestările au continuat în sala de evenimente a Centrului, cu mai multe dezbateri pe teme duhovnicești și discursuri.

Au luat cuvântul: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Virgil-Ovidiu Pop, Comandantul Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dorin Blaiu, Inspectorul General şi Şeful Secţiei de Asistenţă religioasă în cadrul MApN, pr. Florin Vlădoiu, consilierul patriarchal, pr. Ciprian Ion Ioniță, de la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române, preotul militar al Statului Major al Forțelor Terestre, pr. Valentin Lazăr, precum și protopopul Țării Năsăudului, pr. Ioan Dâmbu.

Ședințele de lucru sunt găzduite de Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, prin purtarea de grijă a părintelui Paul Gavriloaie, directorul Centrului.

Întreaga activitate este coordonată de general-maior Dorin Blaiu, în colaborare cu preotul militar Valentin Lazăr, având binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitroplitul Clujului.

La convocarea anuală a celor 45 de preoți militari din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre Române au fost discutate și urmează a fi discutate aspecte cu privire la problemele actuale ale preoților militari, identificarea și soluționarea posibilelor probleme, împărtășirea de experiențe pastorale specifice, strategii misionare privitoare la activitatea preoților misionari, s-a vorbit despre statutul preotului militar, colaborarea dintre preoții militari și ceilalți slujitori ai sfintelor altare. Nu în ultimul rând, s-a discutat despre rolul preotului militar în unitățile în care slujește și despre intensificarea misiunii sale în rândul militarilor.

Text și foto: Darius Echim

 

 

Galerie Foto