Cuvântul ierarhului

Î.P.S. Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului

Doamne, cercetează-i pe copiii și tinerii noștri!

 

     Mântuitorul ne oferă imaginea copilului drept model de supremă nevinovăție: „De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor” (Matei 18,3). Această imagine este egală cu cea a omului renăscut în Duhul. Este o ființă curată și simplă pentru care lucrurile sunt minunate. Într-o lume pervertită de păcat, el este ființa care aduce curăția. În preajma copilului stăruie mereu o atmosferă de lumină și frumusețe.

     Din nefericire, această făptură minunată este, în zilele noastre, adeseori neglijată. Uităm ce ne îndeamnă Înțeleptul Solomon: „Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie să o aibă și, chiar când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea” (Pilde 22, 6). Sufletul tânărului este un aluat moale pe care-l poți modela și-l poți forma frumos. Această muncă de formare a tinerilor nu este ușoară, dar este vrednică de admirație.

     Tinerilor trebuie să le transmitem nu doar unele învățături teoretice, ci, mai ales, anumite deprinderi duhovnicești. Copiii sunt mai receptivi la ceea ce facem decât la ceea ce spunem. De aceea, Mântuitorul și zice: „cel ce va face și va învăța, acesta mare se va chema în împărăția cerurilor” (Matei 5, 19). Copiii și tinerii îi observă pe cei maturi. Dacă aceștia se roagă, dacă merg la biserică, dacă au o viață frumoasă o imită și cei mici.

     Dorim să subliniem și faptul că între dascălul de religie și preot trebuie să fie o strânsă colaborare. Nu este suficientă educația religioasă din școală, ci ea, neapărat, trebuie să se continue la parohie. Dacă vrem să avem parohii puternice mâine, astăzi trebuie să avem pe lângă biserică un centru catehetic. Să organizăm activități potrivite cu vârsta copiilor și tinerilor, să le proiectăm filme instructive, să organizăm pelerinaje și activități de destindere. Nu pretind că am spus totul, pentru că cele ce lipsesc nu se mai pot număra, dar, poate că, prin cele scrise, noi, cei ce avem responsabilități față de copii și tineri, ne vom mai pune încă o dată problema misiunii pe care ne-a încredințat-o Dumnezeu.

 

† ANDREI
Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului
şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului